Welcome to

Akolorfulliving

Home / Fitness / Squeezing in some gym-time

Squeezing in some gym-time

Jag inser att jag inte skrivit på ett litet tag, förra veckan var en rätt tuff vecka för att vara ärlig. Det visade sig inte vara helt enkelt det här med att lägga livets pussel och försöka få ihop tiden för heltidsjobb, man och barn och fritid dessutom. Men det återkommer jag till. 

Tänkte skriva lite om min träning, vilken träningsform jag föredrar och hur jag tänker kring att få in gymtid nu när det knappt finns någon tid över till så mycket annat.

Jag har ju egentligen aldrig tränat särskilt hårt. Har dels inte riktigt hittat någon träningsform som jag gillat och inte heller sett något större behov. Eftersom jag alltid varit ganska smal så har jag också kopplat ihop “träning” med att “hålla sig i form” eller “gå ner i vikt” vilket jag nu på senare år insett inte alls behöver vara de enda anledningarna till att utöva någon form av sportig aktivitet. 

Jag började träna på riktigt strax innan jag blev gravid första gången, mest för att jag då precis fyllt trettio och det inte var lika enkelt längre att äta precis vad jag ville (vilket jag alltid gjort och värderat högt i mitt liv) utan några som helst konsekvenser. Jag tränade även en del in på graviditeten men på slutet gav jag liksom upp lite grann. Jag kände väl att “äh, det här gör ändå ingen skillnad” plus att det fysisk blev mer ansträngande så jag slutade träna helt de sista 3 månaderna. Jag och Kodjo bestämde oss också för att gå all in och dela på ångesten kring graviditetskilona så vi satt och tryckte i oss chips (jag) och ostbågar (han) och diverse annat gott varje helg om inte oftare på slutet. Jag gick upp 20 kg. Han drygt 10. 

När Zion föddes var han ju ca 2 veckor sen och vägde sin beskärda del därefter – runt 4,5 kg. De första veckorna tappade jag i princip 11 kg och vad hur nöjd som helst. De sista veckorna på graviditeten hade jag haft så svullna fötter att jag inte fick på mig några skor så jag promenerade runt i Birkenstocks i början på oktober. Det mesta var ju dock vatten och den första reaktionen jag fick några dagar efter förlossningen var “men shit dina vader ser ju normala ut!”. Lite så.

De resterande kilona var inte lika enkla att bli av med och resulterade i en hel del ångest. Jag följde rekommendationerna och tränade inte de första 3 månaderna efter förlossningen men körde igång ordentligt direkt efter det var grönt. Det var tufft. Inte nog med att kroppen hade förändrats till den grad att jag inte kände mig som mig själv – det handlade alltså inte bara om de extra kilona utan främst om att jag på riktigt inte kände igen min egen kropp. Den kändes inte som min. Efter att ha gått runt i 30 år i ett i stort sett samma format kändes det väldigt märkligt med alla utvidgningar, streck, saker som inte satt riktigt där de skulle etc.

Och det var en tuff och ganska lång resa. Jag började med kondition och styrka och satsade på 5 dagar i veckan. Gick all in på samma sätt som jag oftast går all in på allt (chipsen under graviditeten t ex). Och det funkade, ett tag, under ett par månader gick jag ner runt 5 kg ytterligare i vikt. Men det var som sagt inte vikten som var problemet. Jag ville bli fastare, kunna se muskler, bli starkare. Det var då jag hittade Kayla (www.kaylaitsines.com) – kolla hennes Instagram-konto med samma namn. Om bara för inspiration – så värt!

Hennes program heter iallafall BBG guide (bikini body guide) och går ut på HIIT/cross fit liknande övningar, dvs hög intensitet och intervall träning. Allt som allt tar ett pass runt 35 minuter exkl uppvärmning. Man gör x antal repitioner av 4 olika övningar under 7 minuter, ingen vila emellan, blir man klar med varvet under 7 minuter börjar man om från toppen och kör tills klockan piper. Sen vilar man i 1-2 minuter och går sen på andra passet med samma upplägg. Se exempel från mitt senaste pass nedan. 

  
Programmet är 12 veckor långt och går ut på 3 sådana här styrkepass/veckan (det blir svårare ju längre man kommer) fördelat på ben, armar och abs samt 2 LISS (Low Intenisty nånting alltså powerwalk i 40 min) i veckan.

Man tar bilder på sig själv varannan vecka för att se resultat och jag kan vittna om att resultaten är sjuka. Efter att ha kört detta i en månad såg jag både magmuskler och armuskler träda fram för att inte tala om benstyrkan. Det som är så jävla bra när man har barn/jobbar mycket/vad det än är som gör att träning inte blir en prio är att ett pass tar som sagt runt 35 minuter och man kan faktiskt göra de hemma. Nu gör inte jag nån reklam här och jag har ingenting med den här Kayla att göra plus att det säkert finns en miljard liknande program där ute men jag menar mest att det har funkat för mig, tidsmässigt såväl som resultatmässigt och jag känner att jag faktiskt hittat en träningsform jag gillar och fastnat för. Så värt att testa om du som jag känt att du inte riktigt hittat nåt du gillar/vill komma i form snabbt och har brist på tid!

Nu i och med att min andra graviditet kom lite hastigt och lustigt har jag precis fullföljt vecka 12 på programmet (kände att jag gör det innan jag är för gravid). Jag har alltså inte följt det här programmet slaviskt, hade bl a ett uppehåll på en månad när vi var i New York i somras. Jag har iallafall bestämt mig för att inte ge mig hän åt chipsen lika intensivt denna gång och absolut försöka att inte gå upp 20 kg. Vi får se. Men planen är iaf nu när jag börjat jobba att få in 3 dagar på gymet/vecka. Det blir enklast under veckosluten om inte jag hinner köra på lunchen nån dag. Då kommer jag fokusera på 30 min kondition och 30 min styrka (armar, ben, mage kanske är onödigt) per gång. Det känns som ett bra upplägg. Just nu. Och sen efter nummer två och när det är ok att köra igång igen kommer jag nog köra på Kayla igen. Jag älskar Kayla!

If you’re like me struggling to find the time to squeeze in some work outs at the gym – try the Kayla Itsines BBG program www.kaylaitsines.com or a similar program. It’s a mix of HIIT strength work outs and cross fit – you do one circuit of high intensity intervals with x repetitions for 7 minutes and a 1-2 min break before the next circuit and then repeat (see the website or the example pic I posted for further explanation). Her Instagram account is truly inspiring – normal people with various body shapes post their progress in pictures. The program goes on for 12 weeks and I can tell you – the results are there! After the first month I was able to see muscle definition in both my abs and arms/back. And before this second pregnancy came unannounced I was able to get back to my pre-first pregnancy-weight and even less. The best thing about it is that it only takes about 35 minutes per workout and some of the things you can actually do at home. So you do the strength circuits 3 times/week and then power walk or whatever low intensity training you prefer 2 times/week. It’s totally doable to fit in to whatever form of busy life you live. I just finished the 12the week of the program and will keep working out 3 times a week at the gym but focusing on other work out forms with regards to the growing belly but right after number 2 pops out and I have a green light to go back to the gym I plan to do Kayla all over again. I love Kayla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To get the latest updates

>> <<

%d bloggers like this: