Welcome to

Akolorfulliving

Home / Travel / New York with kids

New York with kids

Jag har träffat många människor som älskar New York. Och väldigt få som hatar staden. De som gör det gillar inte alltid allt det som är en så stor del av det som gör New York – stressen, ljudet, smutsen, avgaserna, betongen, människorna och skyskraporna eller så har de helt enkelt inte har fattat grejen. För det som gör New York speciellt är kontrasterna och mångfalden i allt. Här finns även tempot, den coola atmosfären som du inte hittar någon annanstans, de små oaserna av grönt lite här och var med Central Park som hövding, byggnaderna och arkitekturen, människorna (återigen människorna), allt det nya som inte kommit till oss än, storheten i allt, precis allt, och sist men inte minst möjligheterna. Det är inte för inte som många packar ihop sitt liv och flyttar dit. På gott och ont. Allt eller inget. Och kanske återvänder, ibland inte. Man kan ju alltid komma hem. Och New York är New York. Det är lätt att fastna. För det är New York. Och inget kommer i närheten av den grejen. Grejen som är att vara i New York.

Ni som har varit där vet precis vad jag menar (kanske finns det några bland er som inte alls håller med om något av det som jag skrivit), ni som ännu inte haft möjligheten att ta er dit kommer att förstå. Av alla saker som staden är och kan vara så finns det de som inte ser det som en plats för barn. Iallafall enligt svenska mått mätt. Men precis som med allt annat nytt och ovanligt handlar det egentligen bara om anpassning. Att röra sig utanför sin comfort zone och go with the flow. Det är vad det är och det enda man kan göra är att göra det bästa av det. För vi är ju lite mesiga i Sverige när det gäller miljön som våra barn får vistas i. Det man får tänka på om man drar sig för att åka till New York med sina barn är att alla de drygt 8 miljoner av stadens invånare har någon gång varit eller är barn, de flesta mår bra, de flesta andas i skrivande stund, trots alla avgaser, all trafik, all betong och all smuts. Det kommer ditt barn också att göra. För det gjorde mitt. Så för att förhoppningsvis lätta lite på oron följer här vår historia och min personliga lilla reseguide till New York med barn.

Jag och Kodjo (min man) har varit i New York ett antal gånger, ofta på semester och för att hälsa på vänner som bor där. Vanligtvis har vistelserna varat i någon vecka eller två och vi har hunnit med både sightseeing, restaurangbesök, klubbar och diverse aktiviteter. Detta var innan vi fick barn.

I somras skulle Kodjo gå en skådespelarkurs på Lee Strasberg Film Institute så denna gång skulle vi vara där i en hel månad. En månad i New York. Så jävla lyxigt. Så mycket vi skulle hinna med. Men mest av allt bara ta in allt, miljön, atmosfären, ja allt, hänga med våra vänner, strosa runt på Manhattan, besöka lite museer, kanske åka ut till en strand en dag. Allt det gjorde vi. Vi och Zion, som vid det laget var 8 månader ung. Innan vi åkte fick vi höra både det ena och det andra från kompisar och bekanta som antingen hade bott i New York med barn eller besökt staden. De flesta sa att folk inte är så barnvänliga, att det är svårt att ta sig runt, att juli är för varmt, att det inte finns så mycket att göra med barn men att det säkert skulle gå bra ändå. Det mesta stämde (förutom det sista som jag ska berätta mer om). Men visade sig vara en rolig utmaning snarare än ett problem. Och dagarna flög iväg.

Vi hade en lägenhet rätt centralt på Manhattan (om något kan vara centralt på Manhattan som är så stort att man alltid har långt till något). Vi bodde iallafall i Chelsea, precis vid the High Line och Hudson River Park (missa inte någon av dessa när du är där), i korsningen mellan 30th street och 10th avenue. Läget visade sig vara perfekt. Kodjo hade gångavstånd till skolan som låg vid Union Square och jag och Zion hade flera alternativ på saker att göra under de dagar som vi var själva. Juli var varmt, ca 30-40 grader, och New York har en helt annan typ av värme än vi har här i Sverige. Det var kvavt, och fuktigt, klibbigt så att man helst av allt skulle gå runt naken (vilket säkert inte skulle vara något man höjde på ögonbrynen åt) och svettigt, så svettigt att man blev dygnsur efter 15 minuter utomhus (vi upptäckte dock att vi märkligt nog var de enda i stan som svettades bland alla affärsmän och kontorsfolk som utan en droppe svett skyndade till tåget iklädda full mundering, skjorta, kavaj, you name it). Jag insisterade dessutom på att gå runt överallt den första tiden istället för att åka tunnelbana (jag berättar varför längre ner) vilket i och för sig gjorde att jag tappade ett par mammakilon på en månad (vi gick i genomsnitt strax runt en mil om dan enligt stegräknaren på mobilen). Var värmen jobbig för Zion? Inte nämnvärt. Han befann sig aldrig eller sällan i direkt solljus, hade väldigt lätta kläder på sig och med all luftkonditionering inomhus var det enkelt att komma in och svalka av sig i valfri butik. Dessutom hängde vi en hel del i diverse vattenparker (fortsätt läsa).

Jag delade upp de dagar som vi var själva mellan mig och Zion – hälften av dagarna tillbringade vi i en park, lek- eller vattenpark och andra halvan gjorde vi sånt som jag ville göra – gick i butiker eller köpte en kaffe och strosade runt på stan. New York är en stad i ständig rörelse, att åka tunnelbana är en upplevelse (oavsett om man är turist eller boende), så Zion fick underhållning vart han än vände sig, det fanns ständigt något (eller någon) att titta på. I slutet av dagen gick vi vanligtvis för att möta upp Kodjo efter skolan och promenerade hem tillsammans, tog det lite lugnt och gav oss sedan ut igen för att möta upp någon vi kände och dra ut och äta eller bara hänga.

Jag gjorde lite research online och Time Out New York Kids är att starkt rekommendera. Redan under första veckan fick vi massvis med tips på saker att göra med barn, från vänner som hade jobbat som barnflickor och även från folk på stan (svenskar i New York blir så pass öppna efter ett tag att de faktiskt börjar prata med en när de hör att man pratar samma språk). Men Time Out New York är by far den bästa guiden man kan få, oavsett om man reser med barn eller själv. Förutom en värld av tips på aktiviteter, många som dessutom är gratis, får man information om vad som händer i stan just nu. Och det händer alltid något i New York.

Lekparker

Allt är stort i New York. Till och med lekparkerna. Här snackar vi inte en sandlåda, en stackars ensam gunga och på sin höjd en rutschkana. Här snackar vi l e k p a r k. Med massvis av skrikande och lekande barn, stora som små, och deras nannys (det är inte så många faktiska mammor som man stöter på här då en längre mammaledighet hör till ovanligheterna i landet). Här finns allt för alla åldrar. Sandlådor, gungor, karuseller, diverse klätterställningar och labyrinter, rutchkanor och tunnlar. Allt. Här hittar ni de 25 bästa lekplatserna i stan. Vi var bland annat på Nelson A. Rockefeller Park Playground som hade en enorm sandlåda med en hel värld av små sammankopplade träbroar som slingrade sig ovanför. Samt Union Square Playground som förutom gungor och en stor silverglob som barnen kan klättra upp i och glida nerför, lägligt nog även har en hel del roliga butiker och cafeer i närheten när mamma behöver en liten break.

Splash parks

Sen har vi vattenparkerna som är helt fantastiska i värmen. Även dessa är avancerade jämfört med de svenska plaskisarna, en guide hittar ni här. Vi besökte bland annat Hudson River Park’s Pier 51 Playground som var anpassad för även mindre barn med mjukt golv och små vattenstrålar som sprutade ut ut marken som Zion kunde sitta och svalka sig i. Kan och vill man ta sig ut från Manhattan en varm sommardag är ett besök till Prospect Park i Brooklyn att rekommendera, parken i sig är nästan lika stor som Central Park, men i Brooklyn, och där finns Prospect Park Splash Pad som är en rätt stor splash park för barn i alla åldrar. Omgiven av fontäner och vattensprinklers som sprutar ut vatten i mitten av den stora rinken är detta en heldagsaktivitet. Det finns ett cafe på plats som serverar sallader och mackor med en stor utomhusservering där föräldrar eller nannys kan sitta och hålla ett vakande öga på de lite större barnen som springer runt bland vattenstrålarna.

Stränder

Är man mer intresserad av att ha en familjedag på stranden och fly undan stadens hets (det kan dock vara precis lika hetsigt på stränderna i New York), finns både Coney Island och Rockaway Beach i närheten (om man nu kan kalla runt en-två timmars tunnelbanefärd för närhet om man befinner sig på Manhattan). Vi tillbringade en dag på Rockaway Beach, som en heads up till mina fellow turister måste jag bara påpeka att om man inte är helt hundra på vart man ska gå av (Rockaway Beach är ett helt område i Queens med ett tiotal tunnelbanestationer) kan det vara rätt knepigt att hitta till själva stranden, vi åkte hemifrån runt 11 på morgonen och var efter diverse väntan på tåg och byten samt felbyten framme på stranden runt halv 3 samma dag. När man väl är framme möts man av en enorm strandpromenad och vit sandstrand. För barn är det precis som vilken annan strand som helst ett paradis. Även här finns diverse andra saker att göra och även ett par lekplatser om det inte skulle räcka med en hink och spade. Är man här utan barn kan man med fördel lära sig surfa, något som Rockaway Beach är känt för.

Aktiviteter

Om jag inte listat nog med aktiviteter i New York med barn redan, finns det även ett hundratal andra saker att göra. Har man lite större barn kan man ta med dem till Central Park Zoo (eller varför inte The Bronx Zoo)  eller någon av staden många museum. Även detta gjorde jag med Zion, kanske mer för min egen skull än hans. Jag tvivlar på att han uppskattade Andy Warhol utställningen på MoMA lika mycket eller att han som mig tappade andan när han såg de vackra designkreationerna i utställningen China Through the Looking Glass på the Met. En sak jag ångrar dock var att vi inte tog med honom till Nationalhistoriska där jag är rätt säker på att både det stora dinosaurieskelettet och den enorma blåvalen skulle ha gjort intryck. Intryck som inte heller Central Park Zoo  där vi faktiskt var, verkade ha gjort. Vi lovade efter det oss själva att inte slösa fler djurparker på honom förrän han var gammal nog att förstå vad vi gjorde där. En annan aktivitet för barn om man återigen vill lämna Manhattan och ta sig ut till Brooklyn är en dag på Brooklyn Botanical Garden. Här finns massor av växter och plantor att både se, röra och plantera och en hel kalender med aktiviteter för familjer och barn, stora som små. Vill man ta sig en tur dit utan barn kan man ta en promenad, se en utställning, fika i deras trädgårdscafe eller köpa med sig en planta eller frön hem.

Kommunikationer

Jag nämnde tidigare att jag i början av vår vistelse föredrog att gå överallt. Dels av rädsla inför att åka tunnelbana själv med ett barn i en stad jag inte kände mig hemma i men även p g a att det kändes enklare att bara gå. Jag kommer ihåg när jag som nybliven mamma var lite rädd de första gångerna jag skulle köra bil med honom i bilbarnstolen bakom, eller åka pendeltåg. Allt var ett projekt. I början. Precis så var det nu. Efter ett tag upptäckte jag att om det tar en evighet att ta sig runt till fots utan barn i New York så kan man dubbla den tiden med barn. Precis som alltid. Med alla stopp man måste göra på vägen, för att lugna, mata, lägga, underhålla, kan det ta upp mot en halv dag att ta sig från en plats till en annan. Och ja, det är ett projekt att åka tunnelbana i New York med barn. Varför? För att det inte är det minsta barnvagnsanpassat (eller handikappsanpassat för den delen). Rulltrappor existerar inte (jag har iallafall inte sett någon) och hissar finns bara på vissa stationer. Så för att ta sig dit man vill med barnvagn måste man först göra lite research om vart närmaste station med hiss finns. Och sedan därifrån promenera till stationen man egentligen skulle till. Det vill säga om man inte vill stå och vänta på att en vänlig själ ska hjälpa en med att bära upp och ner vagnen för alla trappor på en station utan hiss. Och det gör folk, för de flesta är väldigt hjälpsamma. Men det är minst lika synd om dem som om dig. Så det går absolut att åka tunnelbana, man måste bara ha rätt förväntningar, och vara ute i god tid. För det är inte heller helt självklart vart på en station den där hissen finns, en station kan precis som i Stockholm ha flera uppgångar, med den lilla skillnaden att uppgångarna i New York ofta befinner sig ett par block ifrån varandra. Att ha bråttom och försöka hitta den där specifika uppgången med hiss kan med andra ord vara tidskrävande. Men det är som sagt en fråga om anpassning och att ta det för vad det är. Man är inte i Sverige.

Juste, om du åker taxi – stå inte och vänta på att taxichauffören ska plocka fram en bilbarnstol. Den finns inte. Det är bara att sätta sig i baksätet med barnet i knät. Inga konstigheter. Spänn bara fast bilbältet och håll i ditt barn. I New York kör de flesta som dårar och de skiter i, du kan dock vara säker på att din taxichaufför har vart med om både det ena och det andra och att du och ditt barn kanske är i goda händer. Kanske.

Att äta ute

Både jag och Kodjo gillar att gå ut och äta, vi gillar även diverse sociala sammanhang. Det har inte förändrats nämnvärt sen vi fick Zion. Han är ganska ofta med. Det var han även i New York. När han väl hade somnat kunde han ligga och sova i vagnen i princip hela kvällen. När han inte ville somna var det en annan historia. Men vi tog iallafall med honom, överallt. Vilket vi snabbt märkte att vi var rätt ensamma om. Beroende på vart vi var såklart. Det är så vanligt med nannys och barnflickor i USA (något som kanske inte är lika vanligt här hemma) att man oftast anlitar en sån och lämnar barnen hemma om man själv ska ut. Och med större barn förstår jag att det kan vara lite av en utmaning. Men att man tar med en bebis eller ett barn som inte än fyllt ett och som dessutom kan sova oavsett plats och ljudnivå tycker jag ändå inte borde vara så konstigt. I länderna vid Medelhavet sitter folk ute till sent på kvällen och ibland natten med barn som glatt springer runt och leker i sommarnatten både med varandra och med de vuxna, något barn kanske redan somnat vid det laget men det är med, där, med resten av familjen och vännerna. Varför skulle det inte vara ok?

Så tänkte iallafall vi, och efter att ha kommit över den första känslan av att det kanske var lite konstigt ändå och att vi inte riktigt var som alla andra (som var där utan barn), så började vi strunta i blickarna och själva tycka att det var ok. Det var inte konstigt för oss eller våra vänner, och det var det enda som spelade någon roll. Vid ett par tillfällen hade vi såklart en barnflicka som tog hand om Zion, det var om vi skulle ut. Men på det stora hela var han med, åt guacamole och nachos som om det inte fanns någon morgondag, eller smaskade på en brödbit och åt upp vår mat. Jag väljer att tro att det var bra för honom, han var glad, han var där, han var med och sen sov han. I sina föräldrars trygga sällskap. Med andra ord – ta med ditt barn vart du än vill äta – hen är en person precis som alla andra.

Jag tror att jag avslutar här. Det finns såklart en massa mer att säga om New York med barn. Men det här inlägget är nog redan alldeles för långt. Jag kommer nog tillbaka till New York en dag, både i bloggen och i verkligheten, så håll utkik. Jag hoppas att jag kunnat ge er en bild av hur man skulle kunna lägga upp en storstadssemester av den här typen. Jag har för mig att många med små barn helst åker på charter eller till ett varmare land vid havet. Men vad vet jag? Jag menar bara att även om inget slår sol och bad så behöver inte en vistelse i en stad som New York bara vara hets och betong. Det finns massvis med aktiviteter för barn, och som sagt – allt blir vad man gör det till!

För mer tips på saker att göra i New York – med eller utan barn – gå in på http://www.timeout.com/new-york-kids och för lite bra tips på vad man ska tänka på som förälder läs gärna ”18 New York parenting hacks that will definitely change your life”.

IMG_1108

IMG_1090IMG_0118IMG_1099IMG_0864IMG_0895IMG_1018IMG_0889IMG_1117IMG_0884IMG_0613IMG_0104IMG_0377IMG_0839IMG_0805IMG_0093IMG_0032IMG_0108IMG_0372IMG_0048IMG_0481IMG_0502IMG_0869IMG_0945IMG_0712IMG_0451

English

I’ve met many people that love New York. And very few who hate the city. Those that do may not be fans of all of those things that are such a big part of what makes New York – the stress, the noise, the dirt, the smog, the concrete, the people and the skyscrapers. Or maybe they just don’t get it. Because what’s special about New York is the diversity and contrasts. Here you’ll also find the fast-moving beat of the city, the cool atmosphere that you won’t get anywhere else, the small oases of green here and there with Central Park as their chief, the buildings and the architecture, the people (again the people), all the new things that for us are still new, the greatness in everything (sizewise), everything, and last but not least the possibilities. It is not for nothing that there are so many of us that are willing to pack our lives and move there. For better or worse. All or nothing. Some will return, some will not. Cause you can always come home. And New York is New York. It’s easy to get stuck. For it is New York. And nothing comes close to that. The special feeling of being in New York.

Those of you who have been there know exactly what I mean (some of you may not at all agree with what I’m saying). And those of you who have not yet had the opportunity to go there will understand. Of all the things that the city is and can be, there are those who say that it is not a place for children. According to Swedish standards anyway. But just as with everything new, it’s really just a matter of adapting. To move outside your comfort zone and go with the flow. It is what it is, and the only thing you can do is to make the best of it. Cause we are a bit wussy in Sweden when it comes to the environment that our children stay in. What you should keep in mind if you are reluctant to bring your kids to New York is that all of the more than 8 million residents of the city have once been, or are children, most of them are ok, most are breathing as I’m writing this, despite all the smog, all the traffic, all the concrete and dirt. And so will your kid. Cause mine did. And to hopefully ease some of the concerns that might be out there – here goes our story and my personal little travel guide to New York with kids.

Me and Kodjo (my husband) have previously been in New York a number of times, often on holiday and to visit friends that live there. Usually we’ve stayed for a week or two and had time for sightseeing, eating out, clubs and other activities. This was before we had kids.

This summer Kodjo was taking an acting class at the Lee Strasberg Film Institute, so we would be in the city for a whole month. A month in New York. So amazing. We would have all the time in the world to do everything we wanted. But most of all just take it all in, the environment, the atmosphere, hang out with our friends, stroll around Manhattan, visit some museums, maybe go out to a beach one day. All that we did. Together with Zion, that by then had just turned 8 months. Before we went, we talked to some friends and acquaintances who either lived in New York with kids or had visited the city. Some of them said that people don’t really like kids in restaurants or outside of the playgrounds, that it’s hard to get around, that July is too hot, that there isn’t that much to do with kids but that we’d probably be ok anyway. Some of the things were true (except for the last one that I’ll tell you more about). But all in all it proved to be a fun challenge rather than a problem. And time flew by.

We rented an apartment pretty central in Manhattan (if anything can be central in Manhattan that is so big that you are always in a far distance from something). We stayed in Chelsea, just off the High Line and the Hudson River Park (do not miss these when you are there), between 30th street and 10th avenue. The location turned out to be just perfect. It was walking distance to Kodjos school, that was located at Union Square and Zion and I had several options of things to do during the days that we were by ourselves. July was hot, about 86-100 degrees, and New York has a completely different type of heat than the one we have here in Sweden. It was muggy and humid, sticky so that you would love to not wear a thread and just walk around naked (which probably wouldn’t be something that raised any eyebrows) and sweaty, so sweaty that you were dripping after 15 minutes outdoors (we discovered that strangely enough, we were the only ones that seemed to sweat amongst all the business and office people dressed in full, suit and tie, you name it, without even a drop of sweat). Furthermore, in the beginning I insisted, to walk everywhere the first time instead of taking the subway (I’ll tell you why below), which resulted in losing some mummy weight during that month. Did the heat bother Zion? Not much. He was never or rarely in direct sunlight, had very light clothes on and with all the air-conditioning indoors, it was easy to get in and cool off in any store. We also hung out a lot in splash and water parks (keep reading).

I divided the days that we were alone between me and Zion – half the days we spent in a park, playground or splash park and the other half we did the things that I wanted to do – went shopping or bought a coffee and strolled around the streets. New York is a city in constant motion, taking the subway is an experience (whether you are a tourist or live there), so Zion got entertainment wherever he turned, there was always something (or someone) to look at. At the end of the day we usually went to meet up with Kodjo after school and walked home together, chilled and then met up with some friends and went out to eat or to just hang out.

I did some research online, and Time Out New York Kids  is strongly recommended. Already the first week we got lots of tips on things to do with kids, from friends who had worked as nannies and even from people on the street (Swedes in New York get so social after a while that they actually start conversation when they notice someone talking the same language). But Time Out New York is by far the best guide you can get, whether you are traveling with kids or by yourself. In addition to the world of suggested activities, of which many are free, the site provides information on what’s happening in the city at the moment. And there is always something going on in New York.

Playgrounds

Everything is big in New York. The same goes for the playgrounds. We’re not talking a sandbox, a poor lonely swing and at most a slide here. We are talking p l a y g r o u n d s. With lots of screaming and playing children, big and small, and their nannys (there are not that many actual mothers at the playgrounds in the middle of a workday since long maternity leave is not something you see every day). The playgrounds offer everything for all ages. Sandboxes, swings and various mazes, slides and tunnels. Everything. Here you will find the 25 best playgrounds in town. We went to the Nelson A. Rockefeller Park Playground which had a huge sandbox with a whole world of small interconnected wooden bridges above. And the Union Square Playground that besides the swings and a large silver globe that children can climb up and slide down on, conveniently enough, also has a lot of fun shops and cafes nearby when mommy needs a little break.

Splash Parks

Then we have the water parks that are absolutely lifesaving in the heat. These are advanced compared to the Swedish splash parks, a guide can be found here. We went to the Hudson River Park’s Pier 51 Playground which is adapted to smaller children with soft flooring and small jets of water spurting out of the ground that Zion could sit and cool off in. If you are willing or longing to get out of Manhattan on a hot summer day a visit to Prospect Park in Brooklyn is to recommend, the park itself is as big as Central Park, but in Brooklyn, and there is the Prospect Park Splash Pad which is a pretty big splash park for kids of all ages. Surrounded by fountains and water sprinklers that squirt out water in the middle of the big rink, this is an all day event. There is a cafe on site, serving salads and sandwiches with a large outdoor sitting area where parents or nannys can keep a watchful eye on the older kids running around among the water jets.

Beach Day

If you are into having a family day on the beach and escape all the noise of the city (although the beaches of New York may be just as noisy), you’ll have both Coney Island and Rockaway Beach nearby (if you can call around a one-two hour subway ride nearby). We spent a day at Rockaway Beach, as a heads up to my fellow turists I must just point out that if you are not sure on exactly where to get off (Rockaway Beach is a whole area in Queens with a dozen subway stops) it might be pretty tricky to find the actual beach, we left home at around 11 in the morning and after waiting for trains and transfers and missing stops, we finally arrived at the beach around 2:30 the same day. Once you are there you are met by a huge boardwalk and a white sandy beach. For kids it is just like any other beach a trip to paradise. Of course even here you’ll have other options and a couple of playgrounds if a bucket and shovel aren’t enough. If you’re here without kids, you can learn how to surf, which Rockaway Beach is known for.

Activities

If I haven’t listed enough activities in New York with kids already, there are also a couple hundred other things to do. If you have older kids, you could always take them to the Central Park Zoo (or why not The Bronx Zoo) or one of the city’s many museums. I did do that with Zion, perhaps more for me than him. I strongly doubt that he appreciated the Andy Warhol art at MoMA as much or that he like me lost his breath when he saw the beautiful design creations in the China Through the Looking Glass exhibition at the Met. One thing I regret, however, was that we never took him to the American Museum of National History where I’m pretty sure that both the large dinosaur skeleton and the enormous blue whale would have made an impression. An impression that the Central Park Zoo  where we actually were, seemed to have left. After that, we promised ourselves not to waste more zoos on him until he was old enough to understand what we were doing there. Another activity for children if you once again want to leave Manhattan and get out to Brooklyn is a day at the Brooklyn Botanical Garden. There are lots of plants and seeds to both see, touch, and plant, and a full calendar of activities for families and children, big and small. If you want to take a trip there without kids you could take a walk, see an exhibition, drink coffee in their garden cafe or buy a plant or seed to take home.

Getting around

I mentioned earlier that I in the beginning of our stay, preferred to walk everywhere. Partly by fear of a subway ride alone with a kid in a city where I didn’t feel at home but also because it seemed easier to just walk. I remember when I was a new mother and was scared the first few times I would drive with him in the car seat behind, or take the train. Everything was a project. In the beginning. Just as it was now. After a while I discovered that if it takes forever to walk everywhere in New York, you can double that time with a stroller and a kid. Just like everywhere else. With all the stops you have to make along the way, to soothe, feed, put to sleep, entertain, it can take up to half a day to get from one place to another. And yes, it is a bit of a project to take the subway in New York with kids. Why? Simply because it’s not the least adapted for strollers (or the disabled for that matter). Escalators do not exist (I have at least not seen any) and you can only find the elevators at certain stations. So to get where you want with a stroller you must first do some research on where to find the nearest stop with an elevator. And then from there walk to the stop you really need to get to. That is, if you do not want to stand and wait for a kind soul to help you carry your stroller up and down all the stairs at a station with no elevator. And people do, cause most of them are very helpful. But you feel just as bad for them as you do for yourself. So it is absolutely possible to take the subway, you just have to have the right expectations, and not be in a hurry. For it’s not entirely obvious where a station with an elevator is located, a station can like in Stockholm have multiple entrances, with the small difference that the entrances in New York could be located a few blocks apart. To be in a hurry and try to find that specific entrance with an elevator can be time consuming. But as I mentioned it’s a matter of adapting and to take it for what it is. You’re not in Sweden.

Oh yeah, if you decide to take a cab – don’t wait for the driver to pick up a children’s car seat. There is none. Just go sit in the back seat with your kid in your lap. It’s absolutely normal. Just tighten the seat belt and hold on to your kid. In New York, the traffic is crazy, however, you can be sure that your driver had been through pretty much everything and that you and your child are in good hands. Maybe.

Eating out

Both Kodjo and I like to go out and eat, we also enjoy our social life. That hasn’t changed much since we got Zion. We bring him along. Like we did in New York. Once he fell asleep, he slept through all the restaurant noises and all the voices. When he was being difficult and didn’t want to sleep, it was a different story. But we took him with us, almost everywhere. What we quickly realized was that we were standing out. Depending on where we were, of course. Nannies are so common in the US (as opposed to back home) that people usually leave the kids at home with one. And with older kids, I understand that it can be a bit of a challenge. But to bring along a baby in a stroller that has not yet turned one and that can sleep regardless of the noise, I don’t see why it would be that strange. In the Mediterranean countries people often sit out having dinner until late in the evening and sometimes all night with their children happily running around and playing, interacting, some of them may already be asleep by then, but they’re there, with the rest of their family and friends. Why would not it be ok?

After getting over the initial feeling that maybe it was a bit strange to bring your kid after all, we started to ignore the looks and felt that why wouldn’t it be ok. It wasn’t weird for us or any of our friends, and that was all that mattered. On a couple of occasions we of course had a nanny who took care of Zion, when we were going out. But all in all he was with us having eating away at the guac and nachos as like there was no tomorrow, or munching on a piece of bread and eating our food. I choose to believe that it was good for him, he was happy he was there, he was with us, and then he slept. In the safety of his parents’ company. All in all – just bring your kid wherever you want to eat, he/she’s a person just like everyone else.

I think I’ll stop here. There is of course a lot more to say about New York with kids. But this post is probably already too long. I will most likely come back to New York one day, both in the blog and in reality, so stay tuned. I hope I could give you an idea of ​​how to plan a city vacation of this kind with kids. I think that many people with small children prefer to go on a charter or to a warmer country by the sea. But what do I know? I just mean that although nothing beats the sun and the beach – a vacay in a city like New York doesn’t have to be all noise and stress. There are lots of activities for kids, and like I said – it will be just as great as you want it to be!

For more tips on things to do in New York – with or without children – go to http://www.timeout.com/new-york-kids and for some great tips on what to consider as a parent, please read 18 New York parenting hacks that will definitely change your life.

One thought on “New York with kids”
  1. Gamze September 17, 2015 on 10:16 am Reply

    Åh så härligt! Jätte bra tips och massa fina bilder! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To get the latest updates

>> <<

%d bloggers like this: