Welcome to

Akolorfulliving

Home / Food / Why brunch is good for you

Why brunch is good for you

Lagom till helgen tänkte jag fokusera på ett ämne som jag haft en livslång kärleksaffär med – mat. Denna gång handlar det om brunchen och jag tänkte tipsa er om 5 av mina bästa brunchrestauranger i Stockholm.

Brunchens popularitet har under de senaste åren skjutit i höjden. Iallafall här i Sverige, där vi ibland kan vara lite sena med att hoppa på vissa tåg som redan gått ett tag på andra sidan av Atlanten. Begreppet har sitt urprung i England då man i slutet av 1800-talet serverade brunch i form av en buffé och blev populärt i USA under senare delen av 1930-talet. Och i Sverige någon gång runt 2010 (ehum).

Att brunchen är en rätt saftig måltid som serveras i ovannämnda bufféstil som för det mesta intas en lördag eller söndag någon gång mellan kl 11 och kl 15 (ibland även senare beroende på när man har för vana att stiga upp) gör att den blir lite längre, lite godare och därmed även en lite mer lyxig måltid. Man tar sig tiden helt enkelt, till skillnad från den dagliga svenska mackan med ett ojämnt spår av illaluktande rosa kaviar ur Kalles tub eller de bleka saggiga morgonflingorna dränkta i mellanmjölk som man slafsar i sig på väg till jobbet. (Är ni sugna på lite brunch än?)

Med tanke på att de flesta av oss ungdomar/unga vuxna/pensionärer ofta har för vana att göra någon form av ansträngande men rolig aktivitet under fredag/lördag kväll – dansa, dricka alkohol, konversera i hög volym, springa runt på stan i för trånga skor, åka tunnelbana, spela bingo eller hoppa upp och ner i soffan hejandes på sitt favoritbidrag till Eurovision (hey, det är en aktivitet det med), kan det vara extra behagligt med en återhämtning i form av en utdragen, maffig måltid intagen under avslappnade sociala former dagen efter. För alla mår precis som du. Som du förtjänar. Och du förtjänar en brunch.

Så helgen till ära har jag listat mina allra bästa brunchställen i Stockholm, om du nu är här på besök (let’s face it, det börjar bli kallt och all sightseeing i stan kan man i princip klara av på ett par timmar) eller bor här (gör en grej av det och dra ihop dina kompisar, gå ut och sätt er på något av dessa ställen – eller varför inte hämta inspiration från deras menyer och laga en god brunch hemma, kom igen – hur svårt kan lite scrambled eggs, bacon och pannkakor vara att slänga ihop?)

Enjoy! And you’re welcome!

PS. För att snabbt dra några förhållningsregler kring buffé – du har betalat ett fast pris, ta det som är dyrast eller ser dyrast ut, det lärde mina föräldrar mig tidigt. Köttätare – gå loss på oxfilén eller den finaste köttbiten! Skaldjursentusiaster – jag har listat ett ställe som har ostronbuffé, förstår ni, o s t r o n b u f f é! Vegetarianer – kronärtskocka är gott, eller alla andra former av tillbehör! American pancakes är ett måste, det är bara att lasta på.

(Klicka på namnet på restaurangen för att komma vidare till deras hemsida)

Urban Deli, Nytorget 4 Stockholm (finns även i Sickla och har precis öppnat på Sveavägen)

11.30-15.30 Lördag/Söndag, prisnivå – mellan (95-225 kr/rätt)

Urban Deli har lite av en New York känsla med häftig atmosfär, om man har varit på Delicatessen i New York vet man vad jag menar. Vill man köpa med sig lite i matväg hem efteråt har de även en butik i lokalen som erbjuder ett ekologiskt utbud. Typ av människor som du kan spana på här är hipsters, söderkisar, långa med skägg och rutiga skjortor, ofta någon form av coola glasögon. Det är ingen brunchbuffé men man kan beställa klassiker som Ceasarsallad, en variant på den traditionella burgaren med pulled pork istället samt ostron som tillbehör eller förrätt. Äggröra finns även som sideorder om man vill ha lite breakfastvibe i sin brunch. Och varför inte beställa American Pancakes till efterrätt, eller huvudrätt? Färsk lemonad är ett fräscht alternativ till den klassiska apelsinjuicen om man inte går all in och beställer bubbel eller en pitcher med Bloody Mary.

urban deli brunchbutik urban deliurban deli brunch 1

Café Sirap, Surbrunnsgatan 31a

11-17 Lördag/Söndag, prisnivå – runt 100-lappen per brunchmeny/80 kr för pannkakorna

Mysigt, ganska litet ställe som nästan alltid är fullt på helgerna. Känt för sina pannkakor mer än sin brunch men det finns en hel del att välja på även när det kommer till det senare. 4 olika alternativ av brunchmenyer som man kan beställa med eller utan blåbärspannkakor, men det är väl klart att man ska beställa med? I alla brunchmenyer ingår scrambled eggs, toast, bacon eller prinskorv. Finns även andra alternativ som sandwiches, bagels och wraps om man är sugen på det. Men det som gör sirap till ett ställe värt ett besök är ju ändå pannkakorna. Som kommer i ca 15 olika alternativ, bl a pecannötter och choklad eller blåbär och bacon om man nu är sugen på att spica till det lite.

4915_medium_74432326

Mister French, Gamla stan

11.30-16 Lördag/Söndag, prisnivå – ca 395 kr/person

Vare sig man är turist eller bor i Stockholm är ett besök på Mr French för en söndagsbrunch att rekommendera. Speciellt om man är skaldjursfantast. De har nämligen skaldjursbuffé med allt vad det innebär – ostron, rökta räkor, färska räkor, krabba och lax. Tillbehören är fantastiska och riktigt fräscha. Den varma maten bleknar i jämförelse så är man inte så pigg på skaldjur kanske det här inte är stället man ska till. Men även här finns alternativ om man gillar grillat med krispiga sallader som tillbehör. Dessertbuffén är även den vacker och inte att missa! Väl värt ett besök.

mr french 1mr french 2mr french 3mr french 4

Strandvägen 1, Östermalm

11.30-16 Lördag/Söndag, prisnivå – lyx 145-325 per rätt

Vill man ha en lite finare atmosfär och lyxa till det till helgen bör man ta sig till Strandvägen 1. Förutom att man här serverar breakfast all day på vardagar med klassiker som eggs benedict och eggs florentine samt en grym omelett med varmrökt lax och spenat, har man till helgen en generös brunchmeny att erbjuda med tidigarenämnda frukostalternativ inkluderade. Varför inte börja med ett par ostron följt av en riktigt bra råbiff eller kanske steak frites och om man orkar även testa de amerikanska pannkakorna. Skölj ner allt med ett glas bubbel eller en Mary (bloody eller virgin spelar ingen roll) och du är garanterat mätt resten av dagen.

strandvagen202images50857ff4d5b1bf3808d00caea6a4e9c8

American Table, Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan

13.00 Lördag/12.00 eller 14.30 Söndag , prisnivå – ca 385 kr/person

Är man ute efter en riktigt amerikans brunchbuffé är det hit man ska. Här finns allt som den klassiska brunchen har att erbjuda och det bästa av allt är att man kan satsa på favoriterna och äta hur mycket man vill (om man orkar såklart med tanke på att en sittning är begränsad till ca 2 timmar). Den generösa buffén erbjuder bland annat cheesburgare, eggs benedict, pannkakor såklart samt brownies till efterrätt. Bland tillbehören finns coleslaw, Ceasarsallad eller en god tomatsallad. Enda nackdelen här är att insläpp till brunchen sker vissa tider, kl 13 på lördagar och kl 12 och 14.30 på söndagar och man kan räkna med en rusch till buffén så fort alla för artighets skull satt sig ner först för att 2 minuter senare rusa till maten. Förutom köbildningen är det även att rätterna tar slut rätt snabbt som kan vara ett irritationsmoment. I övrigt är den här buffén top notch.

american-table-brasserie-and-bar-11-680x495american-table-brasserie-and-bar-1-680x495


 

The brunch is an extravagant meal served in a buffet style and is mostly to be had on a Saturday or Sunday sometime between 11 am and 15 pm (sometimes later, depending on when you’re in the habit of getting up). This means that the meal itself will last a little longer, taste a little better and also be a bit more luxurious than normal. You make time, simply put, unlike the daily Swedish sandwich with an uneven trail of smelly pink caviar from the tube or the pale morning flakes soaked in milk that you shove down your throat in a hurry on your way to work. (Craving some brunch yet?)

Brunching (the word used to describe having brunch) has become superpopular over the past couple of years. Atleast here in Sweden, where we are a bit slow to jump on some trends that have already hit the other side of the ocean. The concept has its origin in England and brunch was allready served in the 1800s as a buffet, and became popular in the US during the late 1930s. And in Sweden sometime around 2010 (ehum).

Given that most of us young people/adults/seniors often are in the habit of doing some kind of exhausting but fun activity during our Friday/Saturday night – dancing, drinking, conversing in high tone, running around town in shoes that pinch our toes, riding the subway, playing the lottery or jumping up and down on the sofa cheering for our favorite artist in the Eurovision Song Contest (yes, that’s what Swedes do occasionaly), it can be especially nice to have a recovery in the form of a drawn-out meal eaten in a relaxed social environment on the following day. For we all feel just like you. Like you deserve. And you deserve a brunch.

So with the approaching weekend, I’ve listed my best spots for a brunch in Stockholm, if you are just visiting (let’s face it, it’s getting cold and there’s really not that much to see – you can be over and done with all the sightseeing in just a few hours) or live here (make a thing out of it and gather your friends, go out to one of these places – or why not take a look at their menus online and make a delicious brunch at home, how difficult can some scrambled eggs, bacon and pancakes be to throw together?)

Enjoy! And you’re welcome!

PS. To quickly give you some directions on how to handle the buffet – you payed a fixed price, eat the most expensive thing first or the most expensive looking thing, and eat lots of it, my parents thaught me that early. Meat eaters – focus on the fillet of beef or the finest piece of meat! Shellfish enthusiasts – I listed a place that has an oyster buffet, do you get it – o y s t e r b u f f e t! Vegetarians – artichoke is pretty good, or any other form of side dish! American pancakes are a must, just load your plates with them.

(Click on the name of the restaurant to get to their webpage)

Urban Deli, Nytorget 4 Stockholm (also available in Sickla and has just opened at Sveavägen)

11:30 to 3:30 Saturday / Sunday, price level – between (95-225 kr/dish)

Urban Deli has a bit of a New York feel with a cool atmosphere, if you have been to Delicatessen in New York you’ll know what I mean. If you want to buy some food to bring home afterwards, they also have a shop on the premises that offers an organic range. The type of people that you can observe here are hipsters with long beards and plaid shirts, often wearing some form of cool glasses. There is no brunch buffet but you can order the classic Caesar salad, a variation on the traditional burger with pulled pork instead and oysters as a side dish or starter. Scrambled eggs are also available as a side order if you want some breakfast vibe in your brunch. And why not have the American pancakes for dessert or maybe even as a main course? Fresh lemonade is a refreshing alternative to the classic orange juice if you don’t wanna go all in and orders a glass of bubbly or a pitcher of Bloody Mary.

Café Syrup, Surbrunnsgatan 31a

11-5 Saturday/Sunday, price level – around 100 kr per brunch menu/80 kr for pancakes

Cosy, pretty little place that is almost always full on weekends. Known for its pancakes more than their brunch but there’s a lot to choose from, even when it comes to the latter. 4 different options of brunchmenus that you can order with or without the blueberry pancakes, but it’s pretty obvious that you should order with isn’t it? In all the brunch menues scrambled eggs, toast, bacon or sausage are included. There are also other options like sandwiches, bagels and wraps if you like. But what makes this a place worth the visit are the pancakes. Which come in about 15 different flavors, including pecans and chocolate or blueberries and bacon if you wanna spice it up a little.

Mister French, Old Town

11.30-4 Saturday/Sunday, price level – about 395 kr/person

Whether you’re a tourist or live in Stockholm a visit to Mr. French for a Sunday brunch is recommended. Especially if you are a fan of  seafood. This place serves a lavishing seafood buffet with everything you would want – oysters, smoked shrimps, fresh shrimps, crab and salmon. The side dishes are amazing and really fresh. The hot food pales in comparison so if you’re not so keen on seafood maybe this is not the place to go. But even here there are options if you like some barbequed meat or fish with crispy salads on the side. Their dessert buffet is beautiful and not to be missed! Well worth a visit.

Strandvägen 1, Östermalm

11.30-4 Saturday/Sunday, price level – luxury 145-325 kr per dish

If you want to splurge in a posh atmosphere, pay Strandvägen 1 a visit. In addition to them serving breakfast all day on weekdays with classics like eggs benedict and eggs florentine and an awesome omelet with smoked salmon and spinach, on the weekends they offer a generous brunch menu with the aforementioned breakfast options included. Why not start off with a couple of oysters followed by a really good steak tartare or maybe steak fries and please try the American pancakes. Rinse it all down with a glass of bubbly or a Mary (bloody or virgin doesn’t really matter) and you’ll be full for the rest of the day.

American Table, Clarion Hotel Sign Östra Järnvägsgatan

1:00 Saturday / 12:00 or 2:30 Sunday, price level – 395 kr/person

If you’re looking for a real American-brunch buffet this is the place to go. Here you’ll get all that the classic brunch has to offer and the best part is that you can focus on your favorites and eat as much of them that you want (if you have the capacity, of course, given that one session is limited to about 2 hours). The generous buffet includes cheesburgers, eggs benedicts, pancakes, of course, and brownies for dessert. Side dishes come in form of coleslaw, Caesar salad or a tasty tomato salad. The only downside here is that the admission to the brunch is on a given time, 1 on Saturdays and noon or 2:30 on Sundays and you can expect a rush to the buffet as soon as all of the guests have had their courtesy 2 minute sit by the table and then start hurrying for the food. In addition to queuing, the fact that the food runs out pretty quickly can be annoying. Otherwise, this brunchbuffet is top notch.

Visit www.thatsup.se for more ideas on what to do when visiting Stockholm.
2 thoughts on “Why brunch is good for you”
  1. Sanna September 12, 2015 on 2:00 am Reply

    Underbart välskriven blogg! Keep up the good work!

    • olgaakolor September 12, 2015 on 7:32 am Reply

      Tack så jättemycket Sanna! Så kul att höra att du gillar den, jag har precis börjat så jag testar mig fram lite! 🙂 Hoppas att du fortsätter läsa! //Olga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To get the latest updates

>> <<

%d bloggers like this: